Mina grupper

Här nedan kan ni läsa om de olika grupper och konstellationer jag spelar med regelbundet:
Västanvinden, Kviga, Lykke, Kur-Bits med flera.

Västanvinden

Västanvinden spelar svängig folkmusik som inbjuder till dans och rörelse. Med den ovanliga sättningen munspel, klarinett och cittern har trion ett unikt sound som ger en ny inramning åt traditionella låtar. Musiken hämtas inte sällan från gamla notböcker eller arkivinspelningar som gruppen sedan tolkar på sitt eget unika sätt. Trion bildades på Kungliga musikhögskolan i Stockholm där samtliga medlemmar studerar eller har studerat.
Hösten 2021 släppte vi vårat debutalbum Västanvinden till stort och gott mottagande.

Lovis Jacobsson - Cittern, 
Albin Myrlin - Klarinett, 
Erland Westerström - Munspel

 

VAK

VAK är en folkkvintett som vuxit fram ur de två grupperna Västanvinden och Dansduon Agnes & Klara. Tillsammans har de skapat en ensembleform där både musiken och dansen kan ses som likvärdiga uttryckssätt för svensk folkmusik.

 

Kviga

Om Kvigas musik och berättar föreställning Arbetssånger:
Lommen slår, hammaren klingar mot städet; i fjärran hörs gruvan spränga sig ned i berget. I tomrummet däremellan hördes musiken. Då som nu binder den samman människor i gemenskap. Men vad hörs i tomrummet numera? Ljudlandskapet har ändrats och en stor del i vardagen: arbetsmusiken, är ej längre i bruk. Vart har den tagit vägen? 
Vi har gjort musiken till vår egen, där stämsången har en viktig roll och möter gitarrer och folkliga flöjter.

Nina Grigorjeva - Folkliga flöjter, kohorn och sång, 
Ida Hellsten - Sång och Bas, 
Lovis Jacobsson - Gitarr och sång.

 

LYKKE

I folkmusikdoun Lykkes musik läggs tonvikten på ös, sväng och samspel, allt i en härlig mix av nyskriven och traditionell folkmusik. Snabba sextondelspolskor med riviga komp, smäktande valser med keltiska influenser och stuffiga schottisar med tunga basriff är ett axplock av vad Du kan förvänta dig av Lykkes repertoar. Detta på femsträngad fiol, tolvsträngad gitarr och cittern framförd av Evelina och Lovis. Lykke utnyttjar sina flersträngiga instrument väl och skapar genom det moderna och medryckande arrangemang vilka mynnar ut i ett excentriskt samspel.

Sommaren 2021 släpper Lykke sin första digitala EP vilket blir startskottet mot målet om ett fullstort album.


Evelina Höglund Åström - Femsträngad fiol
Lovis Jacobsson - Tolvsträngad gitarr och cittern

 

Kur-Bits

Kur-Bits är en nystartad elektroaktustisk trio.

Den består av Ida Hellsten, Lovis Jacobsson och Alfred Gefvert.

Vi är tre folkmusiker som tagit fram all elektronik vi äger.

Med den gör vi den nya folkmusiken.


 

Solo Program

Efter att ha spelat som kompmusiker och stått i bakgrunden med flertalet grupper tar nu Lovis klivet till framkanten på scenen. 

Med bara sig själv och sina instrument skapar hen ett rum där stränginstrument och den enskilda rösten får mötas. Med folklig sång och folkmusik bjuder hen på ett program fyllt med sväng, vemod och kärleksöden från förr till nu.

 

Som kompmusiker

Utöver mina ensembler spelar jag även med flera olika musiker som kompmusiker och gitarrist. Dessa inkluderar bland annat: Malin Begntsdotter, Nina Grigorjeva , Erland Westerström, Rise Up  med flera.