Vem är Lovis?


Uppväxt med dansande familj i hjärtat av folkmusik Sörmland har musiken och dansen varit med Lovis enda sedan barnsben och det är just den sörmländska musiken som nu ska få stå i fokus. Med flera år av utomläns studier i bl.a. Arvika, Malung och Skurup har nu hen med tre år på KMH i ryggen kommit tillbaks hem, både musikaliskt och geografiskt. Så efter att ha spelat som kompmusiker och stått i bakgrunden med flertalet grupper tar nu Lovis klivet till framkanten på scenen. Med sina sörmländska låtar i backfickan vill hen bjuda på ett svängigt och dansant spel från solospel till trio.

Sedan 2019 har hen jobbat som frilansmusiker med olika grupper och konstellationer så som Västanvinden, Kviga och LYKKE med flera samt flitigt anlitad som kompmusiker i olika sammanhang och genres. Med dessa har Lovis spelat och turnerat runt om i Sverige samt utomlands i bl.a. Belgien, Tyskland, Nederländerna och Åland.
Som pedagog har Lovis jobbat med kurs- och lägerverksamhet för unga med folkmusik som fokus, bl.a. på Sörmlands Låtläger. Sedan 2022 jobbar hen som gitarrlärare och pedagog på Kulturskolan i Flen.
Under senaste åren har Lovis även jobbat som ljudtekniker vid sidan av spelandet. Hen är fast ljudtekniker och ansvarig på för Sigridslunds Cafés konsertverksamhet som varit anlitad tekniker vid bl.a. Norrköpings Folkmusikfestival m.m.

Mina instrument

Cittern

Mitt huvudsakliga instrument i solo- och ensemblespel av traditionell nordisk folkmusik. Cittern eller mandola är ett knäppinstrument i mandolin-familjen som formades på Irland under 60 och 70-talet som under senare år blivit populärt inom nordisk folkmusik. 

Gitarrer

Jag spelar både 6 och 12-strängad akustisk gitarr i olika folkliga och öppna stämningar, så som DGDGAD och ADADAE. 12:an är stämd i "Tallroth-stil" med ett register som stäcker sig från en bas till en vanlig gitarr. 

Övriga Instrument

Utöver cittern och akustiska gitarrer spelar jag även: 
Sång, stämsång
Elbas och kontrabas
Mandolin
Elgitarr
Folkliga flöjter
Fiol
Cittra

Utbildningar och Lärare

Jag har dom senaste 13 åren studerat musik på olika skolor och utbildningar med flera ansedda lärare. 

Skolor och utbildningar:

Kungliga Musikhögskolan, Svensk Folkmusik Kandidatprogram Huvudinstrument Cittern, 2018-2021

Skurups Folkhögskola, Folkmusiklinjen, 2017-2018

Malungs Folkhögskola, Folkmusik på Fiol, 2016-2017

Ingesunds Musikhögskola, Musik 60 hp inriktning Folkmusik, 2015-2016

Lunnevads Folkhögskola, Folkmusiklinjen, 2014-2015

Stockholms Estetiska Gymnasium, Musik inriktning, Huvudinstrument Bas, 2011-2014

Rosenborgskolan, Södertälje Musikklasser, 2008-2011


Lärare jag haft under mina utbildningar:
Bland annat Ale Möller, Roger Tallroth, Mattias Pérez, Jens Ulvsand, Ellika Frisell, Sven Ahlbeck, Mickael Marin, Mats Berglund, Patrik Andersson, Mia Marine, Simon Nyberg.